Erkende vastgoedschattingen

Als specialist in vastgoedschattingen staan wij garant voor nauwkeurige en professionele dienstverlening.

Of u nu een vastgoedprofessional, particuliere verkoper, koper of erfgenaam bent, bij ons kunt u rekenen op een professionele benadering van vastgoedschattingen. 


Onze erkenning door VLABEL

Asent is erkend door VLABEL, het Vlaams Belastingdienst Agentschap. Deze erkenning is een kwaliteitsstempel die aangeeft dat wij voldoen aan de hoogste normen en vereisten op het gebied van vastgoedschattingen. Als beëdigd schatter genieten wij het vertrouwen van VLABEL, wat u als cliënt verzekert van een accurate en professionele service.

Onze dienstverlening

Bij Asent begrijpen we dat een correcte waardebepaling van vastgoed cruciaal is. Of het nu gaat om een woning, appartement, bedrijfspand of grond, onze beëdigde schatters hebben de kennis en ervaring om een gedegen schatting uit te voeren. Of het nu gaat om verkoop, verhuur, fiscale doeleinden of erfkwesties, wij bieden een breed scala aan schattingsdiensten op maat van uw specifieke behoeften.

Met een schat aan ervaring en diepgaande expertise in vastgoedschattingen, kunnen wij complexe vraagstukken aanpakken en betrouwbare waarderingen leveren.

We streven naar efficiëntie in onze dienstverlening en transparantie in onze processen. U wordt stap voor stap geïnformeerd over het schattingsproces en ontvangt heldere rapporten.

Onze erkenning door VLABEL is een blijk van ons engagement voor kwaliteit en integriteit. Wij volgen de richtlijnen en normen die door VLABEL worden gesteld, wat resulteert in schattingen die worden erkend en gerespecteerd.

FAQ

Wat is het verschil tussen een gratis schatting en een VLABEL-schatting?

Een gratis schatting en een erkende VLABEL-schatting verschillen op meerdere belangrijke aspecten, met name op het gebied van nauwkeurigheid, wettelijke erkenning, en het doel waarvoor ze worden uitgevoerd. 

Nauwkeurigheid

Gratis schattingen worden vaak aangeboden door vastgoedwebsites of makelaars als een ruwe schatting van de waarde van een woning. Ze zijn gebaseerd op algemene marktinformatie en algoritmen en bieden over het algemeen geen gedetailleerde en specifieke informatie over het betreffende vastgoed.

Een erkende schatting wordt uitgevoerd door een beëdigde schatter. Deze schattingen zijn veel gedetailleerder, grondig onderbouwd en gebaseerd op specifieke kenmerken van het vastgoed. Ze streven naar maximale nauwkeurigheid en objectiviteit.

Wettelijke erkenning

Gratis schattingen hebben doorgaans geen wettelijke erkenning en worden niet officieel erkend door belastingdiensten of juridische instanties. Ze kunnen handig zijn voor informele referenties, maar worden over het algemeen niet gebruikt voor juridische doeleinden.

Een erkende schatting wordt uitgevoerd door een professional die erkend is door bevoegde instanties. Deze schattingen worden gebruikt voor juridische doeleinden zoals schenkingen, herwaarderingen, nalatenschappen, echtscheidingen, en andere transacties waarbij een officiële waardebepaling nodig is.

Doel van de schatting

Gratis schattingen worden vaak gebruikt als een snelle inschatting van de waarde van een woning voor informatieve doeleinden. Ze kunnen handig zijn voor algemene marktinzichten, maar zijn mogelijk niet geschikt voor transacties met juridische consequenties.

Erkende schattingen worden uitgevoerd met specifieke doeleinden in gedachten, zoals het vaststellen van successierechten, het verdelen van eigendommen bij scheiding, of het inbrengen van vastgoed in vennootschappen. Ze zijn bedoeld om een juridisch en fiscaal aanvaardbare waardebepaling te bieden.

In het algemeen is een gratis schatting handig voor een snelle schatting voor persoonlijk gebruik, terwijl een erkende schatting noodzakelijk is wanneer een officiële, gedetailleerde waardebepaling vereist is voor juridische en fiscale doeleinden.

Wat is de kostprijs van een VLABEL-schatting?

De kosten variëren afhankelijk van verschillende factoren en zijn specifiek voor elk dossier. Elk dossier is uniek en kan verschillende kenmerken hebben die de complexiteit van de schatting beïnvloeden. 

Om een nauwkeurige schatting van de kosten te verkrijgen, kan u best rechtstreeks contact opnemen. Zo kunnen we de details van uw specifieke situatie beoordelen en een gepersonaliseerde offerte verstrekken op basis van de complexiteit en het werk dat nodig is om een grondige en wettelijk conforme schatting uit te voeren. 

Op welke termijn moet ik rekenen voor de opmaak van een schatting?

We streven ernaar om schattingen zo efficiënt en snel mogelijk te verwerken. In de meeste gevallen worden onze schattingen direct opgemaakt, en we streven ernaar om een snelle oplevering te garanderen. De exacte doorlooptijd kan variëren op basis van de complexiteit en omvang van het te waarderen object. 

Over het algemeen kunt u echter rekenen op een snel proces. Voor specifieke informatie over de doorlooptijd voor uw situatie, raden we aan contact met ons op te nemen zodat we uw behoeften kunnen bespreken en een nauwkeurige inschatting kunnen geven

Wat moet ik voorbereiden voor de schattingsinspectie?

Het is handig om relevante documenten zoals eigendomsakten, bouwplannen en eventuele recente verbeteringen aan het pand beschikbaar te hebben. 

Hoeveel kost de dienstverlening van een erkende schatter-expert voor de aangifte van nalatenschap?

De kosten variëren afhankelijk van de complexiteit van de nalatenschap en de omvang van het waardebepalingsproces. Neem contact met ons op voor een gepersonaliseerde offerte.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een erkende schatter-expert?

Door een erkende schatter-expert in te schakelen, bent u verzekerd van een professionele benadering en conformiteit met de wettelijke vereisten, wat het aangifteproces soepeler maakt.